Wassen drogen

Een wasbeurt is een vast onderdeel van de trimbeurt. De hond wordt gewassen met shampoo die geschikt is voor zijn/haar vachtsoort. Na het wassen wordt de vacht eerst gedroogd door middel van een waterblazer. Die blaast het meeste water van de vacht af. Om de vacht helemaal droog te krijgen wordt er gebruik gemaakt van een föhn in combinatie met een borstel. Hiermee krijg je het beste resultaat


Ontwollen

Bij sommige vachten is een ontwolbeurt nodig. Dit zijn de rassen met een dubbele vacht. Bijvoorbeeld: Golden Retriever, Berner sennen, Leonberger. Maar ook de Labrador! 

Met ontwollen wordt los onderwol uit de vacht gehaald na de wasbeurt met daarvoor bedoeld trimgereedschap.


Scheren

Met scheren wordt de vacht tot de gewenste lengte ingekort door middel van een tondeuse. Scheren betekend niet dat de vacht kort wordt geschoren. Door het gebruiken van langere scheerkoppen of opzetkammen kan de vacht lang blijven.

Na het scheren wordt de vacht altijd nagewerkt met de schaar voor een strak resultaat.


Plukken

Ruwharige honden worden geplukt. De vacht bestaat uit onderwol en dekharen. Bij plukken wordt de bovenste laag dekharen weggeplukt met de hand. Dit kan pas als de haren 'plukrijp' zijn. Dan laten de haren gemakkelijk los. 

Als de vacht nog niet plukrijp is bij aankomst in de trimsalon wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.

Effileren

Met effileren wordt de vacht ingekort of uitgedund met een effileerschaar. 

Met effileren krijg je een mooi, natuurlijk resultaat. Het wordt ook vaak gebruikt na het scheren om de vacht af te werken.

Puppy gewenning

Het is heel erg belangrijk om een pup van jongs af aan al te laten wennen aan de trimsalon. Het advies is om dit al vanaf 10 weken te doen. Bij een puppybeurt wordt de pup gewassen, gedroogd, geborsteld en er wordt kennis gemaakt met de schaar. Een puppybeurt zorgt ervoor dat een hond later minder angstig is in de salon en het is erg goed voor de socialisatie.